Nový snapshot a novinka od Jeb_a

09.02.2012 00:00

Opäť je tu náš obľúbený štvrtok, s ktorým každotýždenne prichádza aj nový snapshot. Keďže dnešný deň spadá pod šiesty týždeň roka 2012, máme tu snapshot 12w06a.

Čo je nového?

Po minulotýždňovom prekvapivo veľmi podarenom update sme sa teraz dočkali skôr vylepšení nedávno implementovaných noviniek.

  • Dvere konečne fungujú “inteligentne” – pressure plate otvorí aj dvojité dvere, lever dokáže rozpoznať či sú dvere otvorené, alebo zatvorené -> keď manuálne otvoríte alebo zatvoríte dvere, funkčnosť leveru sa neotočí (najlepšie to pochopíte z videa nižšie). Aby dvere korektne fungovali, na starých mapkách ich treba zničiť a vytvoriť nanovo.
  • Villageri (NPC-čka) majú novú AI – schovajú sa do domu počas noci a keď vonku prší, vzájomne komunikujú a “zgrupujú” sa do skupín v jednotlivých domčekoch, majú strach z mobov (najmä zo zombies)
  • Boli pridané zvuky pre mačky (skrotené oceloty). Vedia mňaukať, vrčať a dočkáme sa aj “cute” pradenia. K tomuto sa vzťahuje aj jedna zákulisná informácia – v hre na vás bude mňaukať Jeb_ova reálna mačka :-)
  • Mobovia sa vo vode pohybujú oveľa plynulejšie a reálnejšie
  • Zombies po novom od obtiažnosti Hard vyššie môžu rozbiť hráčom vytvorené Wooden Doors (drevené dvere) a dostať sa tak do hráčovho domu.  Železné dvere (našťastie) zničiť nedokážu.
  • Ďalšia novinka sa vzťahuje taktiež k zombies – v noci sa snažia dostať do domov Villagerov a zabiť ich. Villageri sa ich boja a tak vznikajú celkom kuriózne naháňačky :-)
  • Z niektorých mobov vypadávajú aj “vzácne dropy” – zatiaľ potvrdené sú Iron Ingot, Iron Helmet, Iron Shovel a Iron Sword dropujúce zo Zombies, luky padajú zo Skeletonov a Golden Helmet, Gold Ingot a Golden Sword zas zo Zombie Pigmanov. Luk a Zlatý meč môžu byť aj enchantnuté, luk na Power I a Meč na Sharpness II, Bane of Arthropods III,  alebo Knockback I.

Linky na stiahnutie

Klient: https://assets.minecraft.net/12w06a/minecraft.jar
Server: https://assets.minecraft.net/12w06a/minecraft_server.jar

A nakoniec sľubovaná novinka od Jeb_a

Jeb_ na svojom twitteri včera publikoval veľmi zaujímavú správu. Podarilo sa mu celkom úspešne implementovať generátor mapky, ktorý zvyšuje maximálnu výšku zo 128 na 256 blokov. Ak testovanie prebehne úspešne, v jednom z nasledujúcich updatov by sme sa teda mohli dočkať aj zvýšeného výškového limitu.